Однією з найпоширеніших особливостей харчування літніх людей є нестача в їжі вітамінів і мінералів.
Причини:
• прийом одноманітною їжі, наприклад, якщо людина суворо дотримується вегетаріанства або має недостатню кількість фінансових коштів для придбання потрібних продуктів харчування;
• неправильне зберігання і приготування їжі. Деякі вітаміни втрачають свої властивості в процесі зберігання або консервації. Особливо гостро брак вітамінів, обумовлений тривалим зберіганням овочів, проявляється навесні, він широко відомий як весняна втома;
• неправильне засвоєння тих чи інших речовин організмом людини похилого чинності хвороб або індивідуальних особливостей.
Наслідки
Нестача тих чи інших вітамінів і мінералів може провокувати погіршення здоров'я літньої людини. Наприклад, недолік заліза викликає недокрів'я. Вітамін D грає важливу роль у засвоєнні кальцію і його недолік прискорює розвиток остеопорозу.
Профілактика
• урізноманітнити раціон літньої людини;
• здійснювати прийом вітамінів і мінералів в таблетках.
Джерела найбільш важливих вітамінів для людей похилого віку:
B6 – з віком потреба у вітаміні B6 посилюється.
Джерела: м'ясо, печінка, дріжджі, цільнозернові продукти, пророщена пшениця, банани, боби, зелені листові овочі, коричневий рис.
B12 – з віком потреба у вітаміні В12 посилюється.
Джерела: печінка, рибні продукти, м'ясо, яйця, молоко, сир та інші молочні продукти.
Фолієва кислота (B10) володіє захисною дією проти серцевих захворювань і деяких форм раку.
Джерела: зелені листові овочі (петрушка, шпинат, кріп і ін), інші овочі, цільнозернові продукти, дріжджі, печінка, молоко.
Бета-каротин допомагає знизити небезпеку виникнення серцевих захворювань, катаракти і ракових захворювань.
Джерела: морква, жовті та оранжеві овочі та фрукти, (помідори, апельсини, абрикоси), зелені листові овочі (броколі).
Вітамін C важливий для зміцнення здоров'я і профілактики, зокрема для профілактики простудних захворювань.
Джерела: фрукти, чорна смородина, ягоди шипшини, капуста, паприка, помідори та інші овочі.
Вітамін E допомагає підвищити імунітет і зберегти міцне здоров'я.
Джерела: пророщене зерно, олія, яйця, овочі (капуста, цибуля-порей, цибуля, горох).
Вітамін D необхідний для попередження розрідження кісткової тканини.
Джерела: молочні продукти, печінка, яєчний жовток, рибні продукти; найбільше вітаміну D міститься в риб'ячому жирі.
Недолік кальцію сприяє розрідженню кісткової тканини.
Джерела: молоко і молочні продукти (йогурт, сир, кефір), капуста, бруква, боби, шпинат та інші овочі.
Необхідно також стежити за тим, щоб у раціоні було достатньо заліза.
Джерела: печінка, тваринні субпродукти, яйця, рибні продукти, зернові, сушені фрукти, зелені листові овочі.
Крім того, не можна допускати браку магнію і селену в організмі.
Джерела магнію: горіхи, банани, абрикоси, соя.
Джерела селену: морепродукти, часник, помідори, мінеральна вода.